May 21, 2018
You can use WP menu builder to build menus

υιοθεσία

Το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο “Έρχεται να οργανώσει καλύτερα το πλαίσιο της αναδοχής και της υιοθεσίας” εκτιμά μέσω του Alpha 96,5  η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Αμαλία Γκώρου.

“Ο νόμος έρχεται στην πραγματικότητα να λειτουργήσει θετικά στο πεδίο της αποϊδρυματοποίησης” υποστηρίζει η ίδια δεδομένου ότι “Ξέρουμε ότι ένα παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής τους έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από μια αποκλειστική σχέση με ένα σημαντικό άνθρωπο” ο οποίος θα αναλάβει τη φροντίδα και την ασφάλεια του παιδιού.”

Σύμφωνα με την κα Γκώρου, το μείζον στο νομοσχέδιο είναι ότι συνδράμει “να μεταφερθούν τα παιδιά από ένα κλειστό πλαίσιο φροντίδας σε οικογενειακό πλαίσιο. Όλο το ζήτημα με τα μητρώα, το εθνικό συμβούλιο για την αναδοχή και την υιοθεσία. Θα παρακολουθείται η διαδικασία. Θα έχουμε χαρτογραφημένα όλα. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι ανάδοχοι; Ποια είναι τα παιδιά; μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ξέραμε το σύνολο των ιδρυμάτων που λειτουργούσανε στην χώρα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επαρκή στοιχεία, ώστε να μπορέσει κανείς να σχεδιάσει το μέλλον”.

Επιπροσθέτως, ο νέος νόμος προβλέπει “τα μητρώα των αναδόχων, διαδικασίες εκτίμησης, εκπαίδευση των αναδόχων” γνωστοποιεί η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Ένα άλλο κομμάτι του θέματος, το οποίο χρήζει διευκρίνισης, είναι ο “αστικός μύθος” πως υπάρχει πληθώρα παιδιών παιδιά προς υιοθεσία σε ιδρύματα της χώρας. “Στην πραγματικότητα είναι παιδιά τα οποία δεν είναι νομικά ελεύθερα” γνωστοποιεί η κα. Γκώρου δεδομένου ότι “οι γονείς τους, για τους δικούς τους λόγους, δεν θέλουν να δοθούν για υιοθεσία. Κι αυτά τα παιδιά, εάν δεν υπάρχει ο θεσμός της αναδοχής, θα παραμείνουν σε ένα ίδρυμα”. 

Μέχρι σήμερα, οι διαδικασίες για την υιοθεσία και την αναδοχή “ήταν μεγάλες, χρονοβόρες. Βέβαια δεν θα πρέπει να ‘ναι θεωρούμε ότι μπορεί να είναι μια διαδικασία fast track. Θέλει χρόνο, εκτίμηση. Θέλει οι υποψήφιοι θετοί γονείς να συνειδητοποιήσουν τους λόγους που θέλουν να προβούν σε αυτή την πράξη και να γίνει το κατάλληλο ταίριασμα παιδιού και υποψήφιου θετού”, προειδοποιεί η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Αυτό που αλλάζει ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή, είναι ότι “έρχεται και να βελτιώσει τους χρόνους, αλλά περισσότερο να κάνει ορατές όλες αυτές τις διαδικασίες, καθιερώνοντας συγκεκριμένα μητρώα” καθώς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα “είχαμε τις επίσημες υιοθεσίες και τις ιδιωτικές υιοθεσίες”.

Αναλύοντας το νόημα της ιδιωτικής υιοθεσίας η κα. Γκώρου σημειώνει πως “είναι ότι εγώ συμφωνώ με σας να πάρετε το παιδί μου για υιοθεσία, μπορείτε να το κρατήσετε στο σπίτι σας για ένα διάστημα και αργότερα ερχόμαστε στο δικαστήριο και επικυρώνουμε νομικά την πράξη. Δεν μεσολαβεί, δηλαδή, ένας επίσημος φορέας για να γίνει αυτό. Γι’ αυτά υπάρχουν καταγραφές μόνο στα δικαστήρια. Τώρα έχοντας το μητρώο των θετών γονιών, έρχονται στο φως.”

Εξειδικεύοντας το λόγο της για το θεσμό της αναδοχής, η κα. Γκώρου κρίνει πως “δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι”, παρότι ο εν λόγω θεσμός μετρά πολλά χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα.

“Η αναδοχή είναι ένα προσωρινό μέτρο, είναι φιλοξενία και αφορά τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού” εξηγεί η ίδια συμπληρώνοντας ότι “η αναδοχή είναι ένα εναλλακιτκό μέτρο στον τομέα της προστασίας του παιδιού. Εναλλακτικό της κλειστής φροντίδας. Αυτό που έχουμε μάθει να λέμε ίδρυμα”.

“Πολλοί συχνά οι ενήλικες μιλάμε για το τι οδηγεί έναν γονιό στην υιοθεσία ή στην αναδοχή” ωστόσο “θα πρέπει να βάζουμε πάντα το μέτρο του παιδιού. Δηλαδή τι είναι προς το συμφέρον του παιδιού”, προειδοποιεί η κα. Γκώρου. 

Πέραν των παραπάνω, ο νέος νόμος προβλέπει και το θεσμό του επαγγελματία αναδόχου, “για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις” όπως  “εκείνων των παιδιών που έχουν αυξημένες ανάγκες, είτε λόγο σοβαρής αναπηρίας, είτε για λόγους παραβατικότητας ανηλίκων και έρχεται στο επίπεδο της βραχείας αναδοχής” γνωστοποιεί η ίδια.

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής αναδοχής, “η ενασχόληση με το παιδί είναι αποκλειστική απασχόληση. Θέλει εκπαίδευση, συνεχή εποπτεία από ειδικούς και ο ίδιος ο ανάδοχος γονιός και εκεί θα πρέπει ο άνθρωπος να το κάνει επαγγελματικά” υπογραμμίζει η κα. Γκώρου και συνεχίζει πως “είναι μία πράξη που γίνεται με εισαγγελική απόφαση και με επικύρωση από δικαστήριο. Δεν είναι κάτι που θα γίνει πανάκεια” παρά μόνο όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, ή όταν ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να βελτιωθεί και επί του πρακτέου η διαδικασία υιοθεσίας και αναδοχής “σειρά έχουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις” όπως η θέσπιση οικογενειακών δικαστηρίων, η τοποθέτηση περισσότερων εισαγγελέων ανηλίκων καθώς και η “άρτια στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών”, η οποία δεν υπάρχει σήμερα, όπως επισημαίνει η κα Γκώρου.

Τέλος, ερωτηθείσα για το άρθρο οκτώ του νόμου, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος απαντά ρητώς: “κατά τη διαδικασία της εκτίμησης, η εκτίμηση είναι εξατομικευμένη. Είναι στο συγκεκριμένο οικογενειακό περιβάλλον και γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Δεν υπάρχει a priori μια καλή ομόφυλη οικογένεια, ή μια κακή ετερόφυλη οικογένεια. Όλες οι οικογένειες αντιμετωπίζονται με βάση το νόμο και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού”.

 

      Ακούστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν μηνύματα.

Στείλτε μας το μήνυμά σας!