April 18, 2018
You can use WP menu builder to build menus

ΠΕΔ_Καλλικράτης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν από τη Θεσσαλονίκη δήμαρχοι της χώρας και ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με φόντο τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον “Καλλικράτη”.

Λ. Κυρίζογλου: “Λαγός της κυβέρνησης ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη”

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, γνωστοποίησε στη συνέντευξη Τύπου η οποία διοργανώθηκε σήμερα, 13/4, στα γραφεία της ΠΕΔ-ΚΜ πως  στις 18 και 19 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, για πρώτη φορά, κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, με στόχο τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου και προτάσεων.

“Σύμφωνα με το Σύνταγμα δύο είναι οι θεσμοί των οποίων οι φορείς εκλέγονται από τους πολίτες: η Βουλή και η αυτοδιοίκηση. Οι θέσεις της αυτοδιοίκησης εκφράζονται από τα θεσμοθετημένα όργανα” διαμήνυσε ο κ. Κυρίζογλου αφήνοντας αιχμές για κάποιους “μειοψηφούντες” δημάρχους, οι οποίοι “μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά οι αποφάσεις εκφράζουν την πλειοψηφία.”

Ειδικότερα, ο κ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε “λαγό” τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχο Νίκαιας και Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, διότι με ψήφισμα το οποίο εξέδωσε ο ίδιος χωρίς να ρωτήσει τους συναδέλφους του, ζητάει το συνέδριο της ΚΕΔΕ να πραγματοποιηθεί αφού παραδοθεί το προσχέδιο του νόμου στους δημάρχους. “Είναι λαγός” είπε ο κ. Κυρίζογλου και συμπλήρωσε δηκτικά πως “Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του”.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ χαρακτήρισε ασυνεπή τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον κατηγόρησε για τακτικισμούς, καθώς δεν το προσχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” δεν παραδόθηκε προς ενημέρωση στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πριν το Πάσχα, όπως είχε δεσμευθεί.

Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ζητούν πολιτικές ενίσχυσης του ρόλου τους καθώς και της οικονομικής τους αυτοτέλειας, όπως επίσης διεκδικούν  ισότιμη συμμετοχή στα όργανα διαλόγου και την εξίσωση των συντάξεων των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εκείνους της κεντρικής εξουσίας.

Π.χ. αν θέλει να παίζει τον ρόλο του λαγού ισχύει έσυρε κακό της κεφαλής τους, να λαμβάνει υπ όψιν τις θέσειςμας. Ότι αφορά εμάς πρέπει να αποφασίζεται και από εμάς. Παρέπεμψε στο 102 αρθρο του συντάγματος, ζήτησε διάλογος και να παραφοθεί το νομοσχέδιο. Ότι ισχύει στηνκεντρικήπολιτική σκηνή να ισχύει καιγια την αυτοδιοίκηση.

Τζιτζικώστας_ΠΕΔ

Αυτοδιοίκηση ενωμένη
Το μήνυμα πως “η αυτοδιοίκηση θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ενωμένη και διεκδικητική για τη χώρα” έστειλε ο κ. Τζιτζικώστας παραπέμποντας στο κοινό συνέδριο της αυτοδιοίκησης, το οποίο “έρχεται να επιβεβαιώσει” ότι δήμοι και περιφέρειες “αποτελούν τους βασικούς εκφραστές μιας σύγχρονης διοίκησης και τους βασικούς πυλώνες μιας νέας παραγωγικής πορείας της χώρας.”

Ο κ. Τζιτζικώστας υπενθύμισε πως ως αυτοδιοίκηση “απογειώσαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων” όπως επίσης “κρατήσαμε όρθιο το κοινωνικό κράτος σε ένα ασταθές περιβάλλον. Ως αυτοδιοίκηση υπήρξαμε το ανάχωμα πριν η κρίση σαρώσει και το τελευταίο κύτταρο της κοινωνίας μας”.

Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την πεποίθηση πως η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά βαθιές αλλαγές ούτως ώστε να υλοποιηθεί η “μετάβαση από την περιφερειακή διοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση” και έθεσε έξι απαιτήσεις περιφερειών και δήμων:

1) Πλήρης κατοχύρωση της θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τ.Α. Ειδικότερα ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των πόρων που διοχετεύονται από το κεντρικό κράτος προς την Τ.Α. μέχρι η τελευταία να σταθεί ικανή να επιβιώνει από τα δικά της έσοδα. “Στην Ελλάδα το 3% του ΑΕΠ” κατευθύνεται στην Τ.Α. “όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος φτάνει το 13% και σε ορισμένες χώρες του βορρά το 20%” κατήγγειλε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα δήμοι και περιφέρειες καταφέρνουν να αντλήσουν το 0,6% από δικές τους ενέργειες ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 15%.

2) Επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων

3) Επαναπροσδιορισμός των υπερβολικών ελέγχων. “Θέλουμε αυστηρό έλεγχο που να ελέγχει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα” των έργων είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

4) Να προχωρήσει η μητροπολιτικότητα, δεδομένου ότι αν και στις μητροπολιτικές ευθύνες προβλέπονται όλες οι μεταφορές, ωστόσο στην πράξη δεν υπάγονται στην περιφέρεια αλλά στο υπουργείο Υποδομών. Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως οι περιφέρειες είναι σε θέση, λόγω του ρόλου τους, να διαχειριστούν περισσότερο αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα. Επαίνεσαι την πορεία του Πατούλη

5) Η βούληση της κυβέρνησης για εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τ.Α. “είναι ο μόνος λόγος της μεταρρύθμισης” εκτίμησε ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως “μπορεί να ακούγεται ωραίο στα αυτιά, αλλά είναι κενό γράμμα” διότι “ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας.” Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, κατά δήλωση του κου Τζιτζικώστα, καταγγέλλουν πως η παράδοση του προσχεδίου για τις αλλαγές στον “Καλλικράτη” πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή και ζητούν τουλάχιστον δύο μήνες διαβούλευση, προκειμένου να φτάσει σε όλα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και να συζητηθεί “άρθρο-άρθρο” και στο τέλος να κατατεθούν αντιπροτάσεις.

6) Εάν δεν ακολουθηθεί η παραπάνω πρακτική, τότε “γίνεται για μικροκομματικούς στόχους” και σε αυτό “θα είμαστε απέναντι. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να έρθει το σχέδιο νόμου μία Δευτέρα πρωί για να εισαχθεί στη Βουλή την Τρίτη” προειδοποίησε ο περιφερειάρχης. 

ΠΕΔ_Καλλικράτης2

Γ. Πατούλης: “Θα παρουσιάσουμε με ωριμότητά και ευθύνη τι χρειάζεται η χώρα”

Δύο “κόκκινες γραμμές” τις οποίες δεν θα ανεχθούν να παραβιαστούν από την κυβέρνηση έθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Η πρώτη αφορά τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό και η δεύτερη η περικοπή στους πόρους της αυτοδιοίκησης. Ο κ. Πατούλης ζήτησε να ανατεθούν  αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση βασικών υποδομών, όπως το νερό, στηλιτεύοντας τον τρόπο αντίδρασης της νομοθετικής εξουσίας στην πενταήμερη διακοπή νερού στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο διάστημα. Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις διαχρονικά για την κατάρρευση της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “φταίει η ατολμία που δε δημιούργησαν τη δυνατότητα η Ελλάδα να πάει μπροστά με την αποκέντρωση”.

Στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, “Θα παρουσιάσουμε με ωριμότητά και ευθύνη τι χρειάζεται η χώρα” προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση για το ζήτημα της απλής αναλογικής δηλώνοντας δηκτικά “αναλογική και όλα λήξανε λοιπόν. Η Τ.Α. πολύ ώριμα πλέον και πολύ ενωμένα θα δώσει τις δικές της απαντήσεις” ενώ εξέφρασε την ευχή το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση “να προσομοιάζει σε αυτό το οποίο θεωρείται ως μοντέλο ανάπτυξης απ’ όλες τις χώρες” στην Ευρώπη και αυτό εστιάζει στην “αποκέντρωση”.

Προδιαγράφοντας τη στάση δήμων και περιφερειών έναντι της κυβέρνησης, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ο κ. Πατούλης διεμήνυσε πως “Όποιος και να είναι στο “πιλοτήριο” της χώρας, δεν έχουμε άλλο χρόνο” και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις διαχρονικά για αφαίμαξη πόρων και αρμοδιοτήτων φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, οπότε το μόνο “καλό που έκανε” αυτή η απόφαση ήταν “στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων όπου οι πολίτες μπορούν να πάρουν δάνειο με επιτόκιο. Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα”.

Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της βόρειας Ελλάδας στην ανάπτυξη της χώρας και χαρακτηρίζοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως την πιο πετυχημένη της χώρας, ο κ. Πατούλης σημείωσε πως “Θέλουμε να δώσουμε μήνυμα από τη Μακεδονία: στις 17, 18 και 19 Απριλίου, η αυτοδιοίκηση πάει μπροστά την πολιτική σκέψη”, την οποία θα κοινοποιήσουν σε όλα τα κόμματα. 

Σήμερα, λαμβάνονται αποφάσεις  από τους δήμους και “γίνονται εκτελεστές μετά από πέντε χρόνια λόγω πολυπλοκότητας. Άλλος αποφασίζει, άλλος ελέγχει και άλλος εγκρίνει” παρατήρησε ο κ. Πατούλης και προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, “η χώρα μας είναι καταδικασμένη”.

Ευ. Λαμπάκης: “Η κυβέρνηση μας κρατάει ομήρους”

“Η κυβέρνηση κρατάει ομήρους 325 δημάρχους και 13 περιφερειάρχες” ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης, διερωτώμενος  εάν “αυτό είναι η δημοκρατία της αριστεράς”. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Σκουρλέτη για τη στάση του στην τελευταία σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο λέγοντας πως “μας άφησε σύξυλους 100 δημάρχους ο κ. Σκουρλέτης, επειδή κάποιος συνάδελφος έπαιρνε εικόνα από τη συνάντηση λες και λέγαμε τα μυστικά του κόσμου. Δεν έχουμε καν δημοκρατία.”

Ανεβάζοντας τους τόνους στο λόγο του, ο κ. Λαμπάκης έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν “είναι δυνατόν εμείς που πεθαίνουμε κάθε ημέρα με το λαό να κάνουμε αντιπολίτευση; χέρι απλώνουμε και μας το χτυπάνε” ενώ άφησε αιχμές για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ισχυριζόμενος πως “Η αριστερή κυβέρνηση έχει κατά νου τις επόμενες εκλογές γιατί γνωρίζει ότι δεν θα έχει πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια και στις περιφέρειες. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν Σκουρλέτη να βάλει χέρι στον λαό.”

Ενδυνάμωση

Το μοντέλο άλλων κρατών στην Ε.Ε. σύμφωνα με το οποίο “Τα σύγχρονα κράτη δομούνται με ένα ευέλικτο κεντρικό κράτος και ενδυναμώνονται οι περιφερειακές δομές” πρόταξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός. Μιλώντας για την κυβέρνηση και τη στάση της απέναντι στην αυτοδιοίκηση, την κατηγόρησε πως “προσπαθεί να καταλύσει ακόμα και τα λίγα που της έχει δώσει”.

Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Κωτσός τόνισε πως “είναι μία παράμετρος στην όλη διαδικασία και κάποιοι την κατευθύνουν σκόπιμα εκεί” ωστόσο “εμείς θα καταθέσουμε την πρότασή μας και είμαι βέβαιος ότι θα δρομολογήσουμε εξελίξεις.”

Άγνοια

Άγνοια για τη φύση των αλλαγών στον “Καλλικράτη” διέπει τους δημάρχους, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, σημειώνοντας πως “Περιμένουμε ένα χρόνο τώρα. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να αναφερθούμε, πέρα απ’ την απλή αναλογική” και γνωστοποίησε πως αίτημα της Τ.Α. είναι η δημιουργία ενός “Αξιόπιστου και αμερόληπτου ελεγκτικού μηχανισμού” και να τους παρασχεθεί η δυνατότητα συμμετοχής στη  νομοπαρασκευαστική διαδικασία όπως επίσης και να θεσμοθετηθεί συνταγματικά το εκλογικό σύστημα να εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές όπως ισχύει για την κεντρική εξουσία.

Δεν υπάρχουν μηνύματα.

Στείλτε μας το μήνυμά σας!