May 21, 2018
You can use WP menu builder to build menus

πλημμύρα1Συσσωρεύεται η οργή κατοίκων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στην περιουσία τους μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που προξενήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την καταιγίδα και την χαλαζόπτωση.

Πέρα από τις ζημιές σε δημόσιες υποδομές, κτήρια ακόμη και στο Λευκό Πύργο, οι δημοτικές υπηρεσίες τόσο στο δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και στους δήμου της δυτικής Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν να δέχονται καταγγελίες και αναφορές από πολίτες.

Μία άλλη όψη των προβλημάτων τα οποία αναδύθηκαν μετά το καιρικό φαινόμενο, είναι οι ζημιές σε αυτοκίνητα, καθώς κάποια παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους οι οποίοι σχηματίστηκαν σε διάφορους δρόμους της πόλης, ενώ ακόμη και σταθμευμένα οχήματα παρουσίασαν βλάβες, καθώς εισέρρευσαν νερά σε αυτά με τους ιδιοκτήτες να αναγκάζονται να “βάλουν το χέρι στην τσέπη”.

Κοινό σημείο των διαμαρτυριών των κατοίκων οι οποίοι υπέστησαν ζημίες, είναι η κατάσταση των υπαρχουσών υποδομών και φυσικά η έλλειψη σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως καταγγέλλει ένας ακροατής του Alpha 96,5, ο Κώστας Ξανθόπουλος, ο οποίος βίωσε τις συνέπειες του πλημμυρικού φαινομένου, “πληρώνουμε ένα σωρό φόρους, για να μην έχουμε στοιχειώδεις υποδομές και προστασία” και παραπέμπει στο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Αναγεννήσεως, το οποίο έχει υποστεί ζημιές “πολλών χιλιάδων ευρώ” λόγω των φραγμένων φρεατίων, όπως εκτίμησε ο ίδιος.

Να σημειωθεί πως ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης, είχε δηλώσει στον Alpha 96,5 (ακούστε ΕΔΩ) πως τα φρεάτια είχαν καθαριστεί από τα συνεργεία του δήμου, συμπληρώνοντας ωστόσο πως ο όγκος του νερού ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερος σε σχέση με τη δυνατότητα απορροής.

Παράλληλα, το αυτοκίνητό του κου Ξανθόπουλου υπέστη ζημιές από την εισροή υδάτων, ενώ παρέθεσε και σχετικές φωτογραφίες:

πλημμύρα

Εξάλλου, το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στα αίτια της πλημμύρας και επαναλαμβάνει την ανάγκη εκτέλεσης έργων υποδομής, προς αποφυγήν παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Όπως υποστηρίζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, η πρόσφατη πλημμύρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση και παραίνεση επιτάχυνσης των αντιπλημμυρικών υποδομών που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, τόσο για την θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος, όσο και των γύρω περιοχών.

Αμέσως μετά, το ΤΕΕ/ΤΚΜ παραθέτει 10 έργα, τα οποία έχει συμπεριλάβει ήδη από το 2003 στις προτάσεις του ως έργα «Α΄ Φάσης» ενός κύριου σχεδιασμού  για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης.

πλημμύρα2Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Το ΤΕΕ/ΤΚΜ εκτιμά, πως η πρόσφατη πλημμύρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τη σφοδρή βροχόπτωση που εκδηλώθηκε, πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση και παραίνεση επιτάχυνσης των αντιπλημμυρικών υποδομών που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, τόσο για την θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος, όσο και των γύρω περιοχών.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ παραθέτει 10 έργα που είχε κατ` επανάληψη από το 2003 και μετά συμπεριλάβει στις προτάσεις του ως έργα «Α΄ Φάσης» ενός master plan  για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, καθώς και την εξέλιξή τους.

1) Διευθέτηση ρεμάτων Πολίχνης και Συκεών: Ολοκληρώθηκαν οι δύο εργολαβίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, υπάρχουν ωστόσο μικρές παρεμβάσεις που εκκρεμούν κοντά στο Σέιχ Σου.

2) Μόνο σε φάση ωριμότητας μελετών, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους, παραμένει το έργο που αφορά τη διευθέτηση και κατασκευή λιμνοδεξαμενών στο τμήμα του Δενδροποτάμου, με τους παραπόταμους: Ωραιοκάστρου, Αγίου Παντελεήμονα, Ξηροποτάμου, κοινότητας Πεύκων, Ξηροποτάμου-Φιλύρου, Μύλου και Μύλου-Φιλύρου.

3) Το τεχνικό έργο στη συμβολή του Δενδροποτάμου με την οδό Λαγκαδά, που περιλαμβανόταν στο master plan έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.

4) Μόνο μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τη διευθέτηση του Χειμάρρου Διαβατών.

5) Τα φράγματα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, που κρίθηκαν αναγκαία ήδη μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1997 στο Σέιχ Σου, δεν έχουν προχωρήσει ούτε μελετητικά. Το μόνο που έγινε είναι οι μικρές παρεμβάσεις μετά την πυρκαγιά κυρίως με ευθύνη του Δασαρχείου.

6) Το έργο διευθέτησης του Χειμάρρου Λύτρα παραμένει σε φάση μελετών, χωρίς ωριμότητα.

7) Το έργο διευθέτησης του Χειμάρρου Κωνσταντινίδη παραμένει σε φάση μελετητική, χωρίς ωριμότητα.

8) Το έργο διευθέτησης και κατασκευής λιμνοδεξαμενών του Χειμάρρου Κυβερνείου, παραμένει σε φάση μελετητική χωρίς ωριμότητα.

9) Η διευθέτηση του Χειμάρρου Θέρμης έχει πραγματοποιηθεί, ως έναν βαθμό, αλλά εκκρεμεί η διευθέτηση του Ρέματος Τριαδίου.

10)  Το έργο διευθέτησης των επτά χειμάρρων του Δήμου Θερμαϊκού, παραμένει σε εκκρεμότητα. Μελετητικά είναι ώριμο, αλλά ενώ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η ευθύνη υλοποίησης του έργου, πέρασε από το αρμόδιο Υπουργείο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον οικείο Δήμο.

Από τα έργα που είχαν ενταχθεί στις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ ως έργα «β΄φάσης» του master plan, μόνο τα έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, είναι ώριμα και τελούν εν αναμονή δημοπράτησης στο προσεχές διάστημα.

Σε εκκρεμότητα –ακόμα και από πλευράς μελετών- τελούν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που αφορούν μικρά τεχνικά έργα και διευθετήσεις, για τους χειμάρρους Αναγεννήσεως, Εκθέσεως, Μενεμένης, Σίνδου και ευρύτερου Δήμου Εχεδώρου, του ρέματος Νέστορος Τύπα, των περιοχών Πανοράματος, Μίκρας και Ευκαρπίας.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί διαχρονικά την αντιπλημμυρική προστασία, βασική υποδομή, όπως αποδεικνύουν οι εκδηλώσεις, οι ομάδες εργασίας και τα υπομνήματα που έχει καταθέσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Το γεγονός ότι δεν καταγράφονται απώλειες ζωής στην Θεσσαλονίκη λόγω πλημμυρών, οφείλεται στην περιφερειακή τάφρο που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 50 και  σε εύνοια των καιρικών φαινομένων, παρά στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί. 

Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν τουλάχιστον τα ώριμα έργα του master plan του 2003, αλλά και να γίνει νέα επικαιροποίηση, καθώς τόσο το αστικό  όσο και το περιαστικό τοπίο έκτοτε, έχουν μεταβληθεί”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Λαζόπουλος

Δεν υπάρχουν μηνύματα.

Στείλτε μας το μήνυμά σας!